EGNA:s ultimata Caféguide

Det är en varm sommardag, du sitter med din Chromebook i handen och till höger om bänken har du ett klassrumsfönster med en svindlande utsikt över Tegnérlunden. Helt plötsligt får du den genialiska idén att gå ut och fika, och med väskan i handen springer du snabbt ner för trapporna och tar dig ut till friheten. Men ganska snart inser du att Stockholm är full av caféer, och du känner dig direkt vilsen bland alla turister, uteserveringar och stressade gubbar som springer runt med en portfölj i handen.

Men tappa inte hoppet, för vi på EGNA har varit ute på stan och testat tre alldeles exceptionella fik som kommer att göra livet lite enklare för dig.

Non Solo Bar (Odengatan 34)

image1

På Odengatan 34 hittar vi Non Solo Bar. En italiensk espressobar med äkta Vasastanskänsla.

Här finns det något för alla, och vid kassan kan du beställa allt från välgjorda cappuccinos till hemgjorda pastarätter och äkta italienska mackor, men också ett glas vin – om så önskas.

Innan lunch består gästerna huvudsakligen av frukostätande lattemammor och surfande frilansare, men i takt med att timmarna går fylls stolarna av elever från närbelägna gymnasium Norra Real, som söker sig hit för studieändamål.


Vi tycker att…

Non Solo Bar lämpar sig alldeles utmärkt för studier, luncher eller fika
– men mindre bra för dejter, möten eller större kompisgäng.

Espresso Sosta Bar (Sveavägen 86)

image2

200 meter från Rådmansgatans tunnelbanestation hittar vi Sosta, en italiensk kaffebar, där du kan beställa kaffe i alla tänkbara former och till det en croissant eller en liten sandwich. 

Kafét är litet, mysigt och klätt i marmor. Under hela dygnet är det gäster som kommer in och ut och det är sällan tomt på kassakön. Detta i kombination med att Sosta är en favorit bland många som jobbar i närheten gör att väntetiderna för en liten cappuccino kan uppgå till tio minuter under lunchrusningen.

För den som vill sitta där och dricka kaffet i lugn och ro finns det däremot inget att oroa sig för. På Sosta har man förbud mot datoranvändning inomhus, vilket skrämmer bort de surfande frilansarna som vanligtvis upptar alla platser.

Vi tycker att..

Espresso Sosta Bar lämpar sig alldeles utmärkt för möten, dejter eller fika
– men mindre bra för studier eller större kompisgäng.

Café 60 (Sveavägen 60)

image3

Går vi ner till Sveavägen från Kammakargatan så kommer vi till Café 60.
Här är sortimentet enormt, och som kund kan du välja och vraka bland ett tiotal sorters te, kaffe och en mängd olika bakelser, soppor samt mackor.

På Café 60 verkar hygien dock inte vara den viktigaste frågan. Här kan många bord vara smutsiga i flera timmar innan personalen plockar bort kundens rester. I entrén har man också ställt ut chokladbollarna, dammsugarna och annat fika i den fria luften.

Dock vill vi slå ett slag för deras soppor. På Café 60 kan man beställa helt fantastiska linssoppor som serveras med färsk, nybakat bröd och smör. Testa dem!

Vem fikar här då? Framförallt är det studenterna från områdets närbelägna gymnasium som rör sig där men också många som är i närområdet och som tar sig ner till Sveavägen för att dricka en kopp kaffe och läsa någon av de många tidningarna som ställs ut där.

Vi tycker att..

Café 60 lämpar sig alldeles utmärkt för fika, studier eller större kompisgäng
– men mindre bra för dejter eller möten.

Text och bild: Khuder Mosavi & Leon Nitz

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: