Riksdagsvalet: Vad har hänt hittills? Vad väntar härnäst?

Förmodligen ingen har missat att det var riksdagsval 9:onde September 2018. Det svenska folket fick då rösta om hur mandaten skulle fördelas mellan de olika partierna i riksdagen. Flertalet valundersökningar hade innan valdagen förutspått att valresultatet skulle bli mycket jämnt. Efter att de sista valsedlarna räknats meddelades det att inget av de blocken hade fått majoritet. Precis som förväntat blev resultatet alltså ytterst svårtolkat och framtiden ser oviss ut. Många frågor står obesvarade än så länge. Vilka partier kommer ingå i regeringen? Vem blir statsminister? Kommer Alliansen bära eller brista? Kommer det bli nyval?

Det rödgröna blocket fick 144 mandat, Alliansen fick 143 och Sverigedemokraterna 62. Kampen om regeringsmakten är långt ifrån över.

Screenshot 2018-09-27 at 11.40.10

Källa: SvD

Alliansen har bett nuvarande statsminister Stefan Löfven om stöd för att kunna bilda en alliansregering. Ulf Kristersson sa i ett uttalande på SVT “ Vi tar nu initiativet som en framtida regeringsbildare att föra seriösa samtal med ett valresultat i ryggen och det naturliga för dessa samtal är över blockgränsen med socialdemokraterna för att få stabilitet “. Stefan Löfven har däremot inte gått med på detta och menar istället att han företräder riksdagens största parti och tänker därför inte agera stödparti till en alliansregering. I ett uttalande till SVT sade Stefan Löfven “ Vår princip är glasklar, blockpolitiken skall inte bevaras utan begravas “.

Måndag den 24:e September röstade riksdagens ledamöter fram en talman, vilket är rikets högsta valda ämbete. Moderaten Anders Norlén fick 203 av riksdagens röster och blev därför den nya talmannen. Första vice talman blev Åsa Lindestam (S). Lotta Johnsson Fornarve (V) blev andre vice talman. Tredje vice talman blev centerns Kerstin Lundgren ( C). Björn Söder (SD) ställde upp som kandidat både som andre och tredje vice talman men blev tillslut utan post.

Tisdagen den 25:e September hölls den obligatoriska statsministeromröstningen angående om den nuvarande statsministern Stefan Löfven (S) skulle få sitta kvar på posten. Eftersom mer än hälften av ledamöterna röstade nej fälldes Stefan Löfven och han blev därför avsatt som statsminister. Dock styr fortfarande Stefan Löfven landet i nuläget i en så kallad övergångsregering tills det finns en ny regering på plats. Anders Norlén har nu i uppdrag att lägga fram ett förslag på en statsministern som riksdagen kommer att få ta ställning till. Samtidigt presenterar talmannen vilka partier som ska ingå i regeringen ledd av den föreslagna statsministern. Röstas detta förslag ner måste talmannen lägga ett nytt förslag på statsminister. Talmannen har totalt fyra försök på sig att få igenom en statsminister och därmed regering. Skulle riksdagen rösta ned alla dessa förslag kommer det att utlysas nyval, vilket aldrig har hänt i Sveriges historia.

Hur hade de sett ut om Enskilda Gymnasiets elever hade fått bestämma?

Fredagen den 6:e september hade Enskilda Gymnasiet sitt skolval, som är till för att unga elever skall bli mer insatta i de politiska förändringar som sker. Efter att alla klasser fått rösta var det dags att sammanställa vilket parti som fått flest röster. Hade EG fått bestämma så hade moderaterna fått flest mandat i riksdagen då de fick majoriteten av rösterna (53.11%). Centerpartiet fick 11.9%, Liberalerna 11% och Kristdemokraterna 8.13%. Om Enskilda Gymnasiets elever hade fått bestämma så hade det blivit en majoritetsregering bestående av allianspartierna. Bortser man från kategorin ”övriga röster” fick Feministiskt Initiativ minst röster med 0.48% och därefter Socialdemokraterna med 0.96%.

Screenshot 2018-09-27 at 11.40.18

Källa: skolvalet.se

Rebecca Chetkovich

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: