EG:s ultimata spartipsguide för studenter!

Du som studerar ska fokusera på dina studier men tyvärr kan tanken på pengar komma i vägen ibland – och det är dags att du börjar tänka på det! Kostnaderna ökar i samband med din ålder så för att du inte ska behöva leva på snabbnudlar i framtiden kan du ta del av följande spartips.

Generella spartips

1. Gör kassaboken till din bästa vän

Att hålla koll på vart pengarna tar vägen är A och O för att spara pengar. Kvitto på det? Vi svarar alltför ofta nej på frågan. Kanske är det för att vi inte orkar hålla koll på en pappersbit eller så vet vi inte vad vi ska göra av det. Hursomhelst står appen Spara Kvittot i tjänst – få kvittot elektroniskt från anslutna butiker eller ladda upp ett foto på Screenshot 2018-10-11 at 19.26.25det. Du kan kategorisera dina kvitton med till exempel kategorierna mat, skola eller fritid. Ett annat sätt att bevaka utgifterna är att föra kassabok – digitalt eller oldschool med papper och penna. Till exempel kan du använda appen Buddy där du får skapa en budget och skriva in dina utgifter. Du kan också skriva in det i Google Excel – men whatever you do är dokumentation av det du spenderar huvudsaken. Du får då i slutet av månaden en överblick på vad du spenderar mest på. Kanske kaffe på 7-eleven? Investera då i en kaffetermos och koka eget kaffe hemma!

2. Sätt sparmål

Vi har väl alla drömmar som vi vill uppfylla, men tyvärr kommer vissa drömmar i slutändan ge dig en nota. Det är just därför den kostnadsfria appen Dreams finns så att du kan spara till dina drömmar. Du kopplar ditt bankkonto till appen med hjälp av BankID och vips så har du ett sparkonto. Appen kan automatiskt spara åt dig utan att du tänker på det och du tjänar även 0,10% i årlig ränta. Kraven är att du har fyllt 18 år. För dig som är minderårig kan föräldrarna hjälpa till.Screenshot 2018-10-11 at 19.25.48

Fun fact: Du kan spara i grupp med kompisar eller klassen.

Men oavsett hur du väljer att sätta sparmål är det viktigt att du gör det. Så nästa gång extrapriset på kanelbullar lockar kan lägga pengarna på ditt mål istället. Då sparar du både på kalorier och pengar!

3. Börja investera idag

Aktier och fonder kanske låter lika tråkigt som att missa bussen. Men om du lär dig några knep kan det bli riktigt kul, speciellt när du får pengar utav det. När du vill spara långsiktigt kan du få ut mer pengar av tiden du väntar genom aktier eller fonder. Risktagare? Då kan aktier vara för dig – glöm dock inte att värdet på aktier påverkas av börsen! Det finns mycket kunskap att hämta om aktiemarknaden. Vill du lära dig mer så erbjuder Unga Aktiesparare en utbildning som är kostnadsfri för minderåriga där du kan lära dig mer. Risken för att förlora pengar är lägre med fonder som består av flertal aktier.

Viktigt: Det kan vara riskfyllt att investera i aktier!  

4. Cash is king

Screenshot 2018-10-11 at 19.28.01Vi lever i en tid där vi ogärna bär på kontanter och enbart tar med kortet. Men att göra tvärtom är precis vad du borde göra. Kortet får oss att blunda för summan pengar vi gör av med. Spenderandet blir en siffra på bankkontot. Med kontanter är det mycket mer konkret hur mycket pengar du gjort av med och har kvar att använda. Ta med dig en viss summa kontanter som du får spendera per vecka. Detta ökar förståelsen för hur mycket pengar du gör av med och det som blir över i slutet av veckan kan sättas in på ditt sparkonto – en win-win!

5. Tjäna pengar på din hobby

Har du en hobby? Har du ont om pengar? Att tjäna pengar på din hobby är lättare än du tror. Gillar du till exempel att fotografera? Fråga då runt om någon är i behov av bilder. Kanske är någon i behov av en festfotograf. Eller så kan du sälja bilderna du tidigare tagit. Om du är språkkunnig skulle översättning av texter kunna vara något för dig. Sätt upp annonser i närheten av bibliotek, skolor och busshållplatser med mera. Du kan även starta ett konto på Facebook eller Instagram där du marknadsför dig själv. Dock så bör du kika på Skatteverkets hemsida om hobbyverksamhet innan du ger dig ut på marknaden!

6. Handla second hand

Att handla kläder och skor på second hand är både miljövänligt och ekonomiskt. Vill du inte gå till en traditionell second hand butik är Humana, Pl!ck och Shpock bra alternativ. Gillar du retrokläder är det lätt att hitta via second hand. Föredrar du märkeskläder kan du köpa sådana till ett lägre pris på Humana, till exempel. På Pl!ck och Shpock kan du själv sälja det du inte längre använder. Förutom kläder kan du även handla tv-spel, smycken och böcker i second hand.

Appar med sparpotential

1. Tink

Screenshot 2018-10-11 at 19.41.31Du loggar in på Tink med ditt BankID och kan samla alla dina kort och konton på appen. Därefter kommer dina utgifter kategoriseras och analyseras automatiskt. Tink flaggar även om du har större utgifter än vanligt i någon kategori. Du kan även överföra pengar enkelt från appen som är gratis och finns för både iPhone och Android.

2. Roamler

Med appen Roamler kan du göra uppdrag och få betalt. Registrera dig i appen och om regionen du bor i är i behov av dig får du en aktiveringskod. Tjänsterna som du kan tillbes utföra kan vara att ta foto åt ett företag, pröva produkter åt ett varumärke eller svara på enkäter. Roamler möjliggör för dig att få in pengar när det passar dig.

3. Karma

Hungrig men vill inte spendera en stor summa pengar på mat? Då är Karma något för dig. Med appen Karma kan du köpa mat som blivit över från restauranger, fikaställen och matbutiker till ett rabatterat pris. Du kan använda kartfunktionen för att hitta mat nära dig, följa dina favoritställen och betala i appen. Du hjälper även miljön på vägen då du förminskar matsvinnet – heja dig!  

4. Rabble

Rabble för samman företagare med nya kunder. För företagare är Rabble ett sätt att attrahera nya besökare och det genom lockande rabatter och smakprov. Bli medlem hos Rabble och upptäck nya erbjudanden i din omgivning. Just nu kan du bland (mycket) annat få en gratis proteinglass från Beyers, 20% rabatt på Glossybox eller 30% rabatt på löparskor hos XXL.

5. Refunder

Refunder ger dig återbäring på dina köp när du utgår från ditt medlemskap hos dem vid nätshopping hos deras samarbetspartners. Som sagt behöver du endast vara medlem vilket är gratis för att få pengar tillbaka. Din återbäring samlas hos Refunder och du kan alltid gå in på ditt konto för att kolla hur mycket pengar du har. Har fått in mer än 100 kronor i återbäring? Härligt, då kan du föra över pengarna direkt till ditt bankkonto.

6. Let’s Deal

Hos Let’s Deal kan du hitta rabatter hos hundratals restauranger, hotell och hälsoprodukter. Med appen kan du även få personliga erbjudanden. Du kan även hitta mängder av produkter i ditt närområde genom att ange din ort. Du kan också hitta deals på resor. Let’s Deal kan göra så att du sparar pengar om du till exempel kollar där först innan du köper något. I skrivande stund kan du köpa trådlösa hörlurar för 199 kronor, vegansk pizza för 35 kronor, ett kilogram lösgodis för 49 kronor och en värmekudde till ditt husdjur för 159 kronor.

7. Matpriskollen

Kanske är inte du familjemedlemmen som idag storhandlar varje månad, men någon vacker dag kommer vi alla behöva handla mat. Vi alla vet att mätta magen kostar och Screenshot 2018-10-11 at 19.24.45med matpriskollen kan dessa kostnader dras ned. Matpriskollen samlar reklamblad med rabatter från flertal matkedjor. Du kan söka på olika kategorier och jämföra matpriser i olika butiker innan du drar ut för att handla. Du kan även skapa inköpslistor och bevaka varor i appen som finns för både iPhone och Android.

 

Medlemskap med ambition att spara och rabattkort

1. Studentkortet

Kortet skickas ut terminsvis till studerande och finns även som app. Bland rabattgivarna finns Apple, Zalando och BookBeat, Telenor, 3 och Hallon. Just nu är kan du till exempel köpa kaffe för 10 kronor på Pressbyrån med studentkortet. Glöm inte att ladda ned rabattknappen som påminner dig om rabatter när du besöker en webbplats. Rabattknappen är kostnadsfri och finns till webbläsaren Google Chrome.

2. Mecenat

Screenshot 2018-10-11 at 19.42.39Rabattkortet med relevanta rabatter under studietiden. Mecenatkortet finns också som en app. Studentrabatten hos SL är populär och det som krävs är 75% närvaro – och vips så får du en SL-logga på ditt mecenatkort och kan transportera dig billigare. Liknande logga kan du se på studentkortet. Mecenat erbjuder även extrajobb, billigare aktieutbildning och 50% rabatt på VPN!

3. Unionen Student (18+)

Om du går tredje året på gymnasiet och ska studera på högskola efter att du tagit studenten kan ett medlemskap hos Unionen Student spara dig pengar. Medlemskapet kostar 100 kronor. Som medlem kan du bland annat få ersättning för din kurslitteratur. Även kan du få feedback av ditt CV (som annars kan kosta 500 kronor) och personlig “intervjuträning” så din nästa jobbintervju går felfritt!

 

Hanna Tanharo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: