Exklusiv intervju med kårens ordförande

Fredagen den 5 oktober hölls den ärorika matchen mellan Enskilda Gymnasiet och Campus Manilla. Matchen har sedan länge varit en tradition fylld av glädje och rivalitet. Men under årets upplaga av matchen spårade det ut. Evenemanget präglades av berusning, bengaler samt förstörande av egendom. Skoltidningen har uppmärksammat denna händelse och fått en exklusiv intervju med elevkårens ordförande Alice Beer.

Vad är dina tankar kring matchen nu i efterhand?

-Något viktigt att ha i åtanke är att matchen är en tradition, och en väldigt rolig sådan. Det har inte varit några problem tidigare år i samma utsträckning och jag har personlig erfarenhet från två års arrangemang – det gjordes inget annorlunda i år. Det var verkligen oväntat att det skulle bli såhär. Det enda som tog riktig skada var kårens bankkonto, så det är bäst att se detta som en lärdom. Gör om gör rätt!

Vilka åtgärder vidtogs av Stockholms stad?

-Vi fick ett skadestånd att betala, som delades rakt av på Manilla och EG – inga konstigheter där. De har även satt nya krav. Matcher för VRG-skolorna ställdes in. Vi är med högsta sannolikhet inte välkomna tillbaka och de vill i framtiden att skolmatcher ska ha rektor och lärare närvarande.

Hur ser framtiden ut för EG-Manilla matchen, kommer den ärofyllda traditionen att fortsätta?

-Svaret är simpelt: jag vet inte. Det är upp till kommande elevkår och skol-IF. Det behövs en öppen kommunikation mellan skolledning och arrangörer. Jag kan med gott samvete gissa att Östermalms IP inte är aktuellt i framtiden, så hur matchen skulle arrangeras är även upp till de som hyr ut en plan.

Har du någonting att säga till skolans elever kring åskådarnas beteende?

-Att privatpersoner kom med en bråkig attityd, alkohol och missbrukade pyrot är jättetråkigt. Det förstör för spelarna, publiken, kåren, skol-IF och framförallt kommande generationer. Det är lätt att det blir hetsigt i situationer som denna, men en får inte glömma att det bara är en fotbollsmatch.

Du fick ta emot mycket kritik för hur matchen urartade, hur fördelades ansvaret mellan skolorna för det som hände under matchen?

-Det är lätt att peka finger på den som är ansvarig för kaoset, men jag tror att alla som var där kan instämma när jag säger att det som hände var utom kårens händer. Jag upplever inte att jag personligen fått kritik. Jag har svårt att se att någon har uppfattningen att klacken hade haft reaktionen “jaha okej men om Alice säger chilla så gör vi vil det” om jag hade ställt mig och viftat med armarna. Vi i styrelsen följde bara protokoll och möttes av en situation vi hanterade på det sätt vi såg passande i stunden. Matchen urartade sig på ett sätt ingen var beredd på, varken skol-IF, kåren eller de ansvariga på Campus Manilla. Vi kan som kår inte ta ansvar för hur individer beter sig. Det är viktigt att ha i bakhuvudet att vi inte uppmanade till att utomstående skulle komma och absolut inte till våld eller alkohol, men den delen av matchen har blivit förstorad. Ingen blev skadad. På grund av den hektiska stämningen prioriterade vi att få bort folk från platsen efter matchens slut istället för att fokusera på städningen, det var det smidigaste sättet att hålla lugnet och det fungerade, det blev inget bråk eller liknande i efterhand.

Hur denna tradition kommer se ut i framtiden är som sagt svårt att säga. Matchen kommer troligtvis att bli av, men var och under vilka omständigheter vet ingen nu för tillfället. Skoltidningen tackar Alice Beer för den givande intervjun och hoppas att framtiden för den omtyckta matchen ser ljus ut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: