Åsikt: Försvarets omställning mot framtiden

Det är dags för förändring. Försvarsmaktens förmåga har komprimerats och underminerats. Enligt före detta överbefälhavare Sverker Göranson, skulle Sverige inte kunna hålla ut i mer än 2 veckor ifall att ryssen bestämde sig för att gå till angrepp. På grund av det säkerhetspolitiska läget i världen med en aggressiv stormakt till öst och en osäker allierad till väst, står Sverige vid ett vägskäl där valet vi gör onekligen kommer ha stor påverkan på Sverige som vi känner det idag.Knut Jonsson.jpg

Under Reinfeldts tid som statsminister (2006-2014), ansågs försvaret vara ett “särintresse”. Avvecklingen av försvaret hade då pågått sedan Sovjetunionens kollaps och kalla krigets slut. Det säkerhetspolitiska landskapet var annorlunda. Idag möts vi av ryska aggressioner alltför ofta. Enligt  nuvarande överbefälhavare Micael Bydén, krävs åtminstone 18 miljarder kronor till, bara för att Försvarsmakten ska kunna genomföra alla planerade övningar samt förse sina bataljoner med det materiell och den utrustning som behövs.Detta inkluderar då inte nya investeringar i försvarets totalitära kapacitet.

Överbefälhavare Micael Bydén har identifierat fem militärgeografiska områden av särskild vikt; Skåne, Skaraborg, Gotland, Stockholm och Norrland. Tre av dessa, Skåne, Skaraborg och Norrland ska alla få sin egna brigad, med 4 500 soldater fördelade till varje. Gotland ska behålla nuvarande P18 Garnison och Stockholm ska få en ny brigad som omfattar ca 3000 soldater. Detta är ett steg i rätt riktning och beräknas enligt uppgifter till SVT kosta 70 miljarder, en ökning av försvarets anslag på cirka  25 miljarder, från dagens 45. Arméchefen Karl Engelbrektson är dock skeptisk till om detta räcker.

– Det är regeringen som bestämmer hur mycket resurser Försvarsmakten ska ha. Jag redovisar till min högre chef vad det kostar för armén att nå de målsättningarna.

Den osäkra kostnadsutvecklingen när det gäller sveriges senaste inköp, JAS Gripen-E, Patriot luftvärnssystemet och den nya klassen av svenskbyggda ubåtar, innebär att ytterligare ett anslag till försvaret behövs.

Allt  detta låter sunt. Det ska inte vara så svårt att ordna, eller? Faktum är att dessa åtgärder inte räcker. All ny utrustning har ingen användning utan personal på plats för att bruka nytt materiell och försvara vårt land. Vi måste utöver de investeringar vi gjort inom materiell också fokusera på att utöka får förmåga med utbildade soldater redo för strid, samt utöka reserven av soldater “ifall krisen kommer”. Carl Bergqvist, överlöjtnant inom flygvapnet kallade personalförsörjningen inom försvarsmakten dess ödesfråga. “Att anskaffa materiel som stridsvagnar, ubåtar och stridsflygplan tar tid. “Att utbilda kompanichefer, besättningar, tekniker och piloter tar desto längre tid.”

Att bygga ett välfungerande försvar som når upp till den standard vi behöver är ingen lätt uppgift, men sättet vi hanterar frågan måste radikalt förändras om vi vill nå våra mål

 

Knut Jonsson

En reaktion till “Åsikt: Försvarets omställning mot framtiden

Lägg till

  1. Intressant artikel och jag respekterar åsikten trots att jag inte håller med. Hur ser det militära läget ut i Finland, ett land som har gräns mot Ryssland och hela östkusten mot Östersjön? Detta frågar jag då Finland 1) ligger närmare och är därmed det lättaste målet och 2) har samma strategiska fördelar som Sverige. Jag tycker att läget när det gäller försvaret i Sverige och ryss-skräcken är, trots att den inte är helt utan grund, lite väl uppblåst. Har Sverige i nuläget ett uruselt försvar: ja, kommer ryska trupper ockupera Sverige vilken dag som helst: nej, det vore stupkorkat även för ett land som varit inblandade i allehanda konflikter under hela sin historia. Detta säger jag som en person som sett information från båda sidorna. Vad många glömmer är att tiderna förändras och världen har globaliserats så pass att *om* något skulle hända skulle hela världen veta inom loppet av 5 min och åtgärder skulle tas, Sverige skulle inte bli lämnat att försvara sig själva. För att sammanfatta denna kommentar håller jag med om att försvaret borde vara i ett bättre skick, *men* jag anser att ösa pengar på försvaret, pengar som skulle kunna fördelas till andra områden (såsom skola, sjukvård, kollektivtrafik m.m.) och vara mer användbara, vore slöseri med skattepengarna.
    – Mvh en nyfiken läsare.
    PS. Anser även att militären och nyheterna tjänar på ryss-skräcken, vilket är en sällan nämnt och är en annan vinkel att se på det hela ur.

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: