Inga bevisade fördelar med konstgjord sötma

Sötningsmedel - Viktor (1)

 

Coca-Cola zero®, Pepsi Max®, Sprite Zero®.

Dessa är alla exempel på sockerfria drycker. Sockerfria drycker ses ofta som ett “nyttigare alternativ” till dina vanliga sockerfyllda favoritdrycker. Men är de verkligen det? Eller är ordet “sockerfri” bara en gimmick avsedd för en bredare publik?

Sockret i synnerhet verkar vara det som pekas ut när man pratar om att läskedrycker är dåliga. Folk verkar uppfatta sockret som det man ska undvika för att inte drabbas av ohälsa och viktökning. I vissa drag är denna uppfattning inte helt fel, men det finns många andra nackdelar av sockerfria drycker, vilket gör det orimligt att dra denna slutsats så förhastat.

Istället för att vara fyllda med socker så är sockerfria drycker fyllda med olika sorters sötningsmedel. Det sötningsmedel man främst hittar i sockerfria drycker är något som heter stevioglykosid. Det är ett sötningsmedel som huvudsakligen utvinns genom steviaväxten. Stevioglykosid är sedan nyligen ett godkänt sötningsmedel, vilket betyder att det inte finns några allvarliga hälsorisker med sötningsmedlet. Dock så finns det rapporterade bieffekter som bl.a. migrän, allergireaktioner och för en del personer en bismak, skriver legitimerad dietist, Sofia Antonsson.

Vissa antyder att sötningsmedlerna som används i läskedrycker för med sig mängder av andra nackdelar. Dessa kan vara t.ex. att det är cancerframkallande och ökar risken för saker som hjärtsjukdomar, men de bevis som används för att många av dessa nackdelar lyder är dock långt ifrån att vara ådagalagda, om inte obefintliga.

Detta påstår en grupp forskare efter att ha analyserat 56 stycken studier om ämnet. Studierna testade skillnaden av effekterna på både vuxna och barn genom att låta hälften av deltagarna inta en hög respektive låg konsumtion av artificiella sötningsmedel. Dessa tester analyserade saker som t.ex. tandhälsa, kroppsvikt, blodsocker, risk för cancer, samt förekomst av olika sjukdomar som t.ex. hjärtsjukdomar och njursjukdomar.

Resultaten redovisades i The British Medical Journal och konstaterade att det inte fanns några som helst kliniskt relevanta skillnader mellan deltagarnas hälsa.

Så är det mer gynnsamt att dricka sockerfria läskedrycker istället för “vanliga”, utan sötningsmedel? Det skulle inte jag säga, men valet är helt upp till var och en att besvara. Jag tror inte att frågan handlar om vilken av de två sorternas läskedrycks negativa följder som är minst utan mer om vilken man föredrar smakmässigt.

Ifall man känner av en bismak med Zero-produkter ska man inte känna att man ändå ska dricka dem eftersom att man har fått för sig att dem är nyttigare.

 

Viktor Löfgren N1B

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: