Svenskarna och Brexit

brexit-3707228

Vi hör det hela tiden, på radio, tv och i tidningar. Ja, på de flesta ställen kan vi läsa om detta. Hur kan detta beslut som togs sommaren 2016 påverka oss i Sverige?  

Det kanske kan se lite oklart ut just nu i det kaos som råder kring hur May och hennes kollegor på Downingstreet planerar att gå ur EU. Det senaste beskedet verkar vara att de planerar ett utträde den 29 mars i år. Utträdet kommer att påverka många svenska företag och privatpersoner, men hur? Kan det kanske påverka dig också?

Den studerande svensken
Storbritannien har en hel del av de stora namnen när det gäller universitet. Hur blir det egentligen med studerande i Storbritannien för svenska studenter efter Brexit?

Att studera utomlands kan innebära en stor ekonomisk påfrestning på både studenten och dess familj. Det är därför inte konstigt att mångas oro lägger sig på ifall brexit kommer påverka kostnaderna av utlandsstudier.

För alla studenter som tänkt börja studera i storbritannien till hösten 2019 gäller samma avtal som tidigare vilket betyder att kostnaderna inte förändras. Däremot har ett avtal som gäller studerande för hösten 2020 ännu inte satts och därför är framtiden för svenskar som vill studera fortfarande aningen osäker. Då Storbritannien går ut ur EU först i slutet av mars är det stor sannolikhet att ett nytt avtal hinner sättas tills dess. Utan nytt avtal skulle däremot kostnaderna kunna öka avsevärt då svenska studenter i sådana fall skulle betala samma kostnader som utomeuropeiska studenter. Om vi tar toppuniversitetet Oxford som exempel så skulle detta betyda att priset skulle öka från £9.250 om året till hela £24.000 om året på alla icke medicinska kurser.

De svenska företagen
Storbritannien är en viktig handelspartner för Sverige. Hela 7 procent av Sveriges totala export går till Storbritannien. Detta säger en hel del om att ett bra avtal med Storbritannien inte är någon småsak för de svenska exportföretagen. Varuhandeln mellan Sverige och Storbritannien sträcker sig också över flera olika sektorer.

I höstas intervjuades Andreas Hatzigeorgiou, chefekonom vid Stockholms Handelskammare, av SvD näringsliv. Han anser att redan vid Brexitomröstningen så började handelsrelationen mellan Sverige och Storbritannien att slitas på. Han säger att de förväntar sig att cirka 8200 svenska jobb kommer att påverkas. Han säger också att de svenska företagen måste börja förbereda sig så att de inte vaknar upp dagen efter en Brexit och oförberett får ta konsekvenserna. Utöver detta kan även den svenska produktionen påverkas och Sveriges BNP kan sjunka med hela 18 miljarder kronor vid en Brexit utan något bra avtal.  

Lena Sellgren på Business Sweden skriver på Business Swedens egen hemsida att hon tror att Sverige tillsammans med andra EU-länder också kan gynnas av Brexit. Detta för att Storbritannien är det EU-land där flest utländska investeringar sker. Efter Brexit kan det därför, främst för företag inom EU, vara mer intressant att göra dessa investeringar i andra EU-länder bland annat i Sverige.

Regeringen skriver på sin hemsida att de och övriga EU arbetar hårt för att få ett väl anordnat Brexit då de anser att ett Brexit utan avtal är ett dåligt sätt att möta utmaningarna. Detta skulle bland annat innebära en dålig relation i framtiden med ett Storbritannien utanför EU. De nämner också att det oklara läget kring ett Brexitavtal gör att risken för ett utträde utan avtal blir allt tydligare och att en del av Brexit-förberedelserna är att förbereda för ett sådant scenario också.

Den vanlige svensken
För den vanlige svensken som kanske bara nöjesreser till Storbritannien så kommer Brexit inte att innebära några större förändringar inom den närmsta tiden. Uppriktigt sagt så kommer det inte att finnas någon form av viseringskrav gentemot EU-medborgare från Storbritanniens sida efter det eventuella utträdet den 29 mars, för den som inte planerar att stanna i Storbritannien i längre än tre månader om inget annat bestämms i kommande avtal. Enligt EU:s regelverk kommer man också att kunna bosätta sig i Storbritannien utan större hinder fram tills den sista december 2020 och man har tills den 30 juni 2021 på sig att ansöka om uppehållstillstånd i Storbritannien. Detta skriver bland flera Sveriges ambassad på sin hemsida och hänvisar till både EU och den brittiska regeringen.

Kort och gott skulle man alltså kunna säga att Brexit kanske inte riktigt påverkar din vardag överdrivet mycket om du går på gymnasiet eller högstadiet. Om du hur som helst planerar att studera i Storbritennien efter dina studier här hemma i Sverige kanske det kan bli mer aktuellt att hålle ett öga på uppdateringar om Brexit. Om du skulle vilja hålla dig uppdaterad om datum, regler eller annat gälladen Brexit så finns det mycket information att få tag på på bland annat regeringens egen hemsida och på Svenska ambassadens hemsida. Det kommer ju naturligtvis även att vara ganska svårt att missa de större uppdateringarna kring Brexit då de garranterat kommer att synas på de flesta ställen.

Gustaf Asplund & Victor Ekman  N1A

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en webbplats eller blogg på WordPress.com

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: